Hur startades Solvd?

Hackade hemsidor, IT-säkerhet på högskolor, diabetes och Nasa – Vad har alla dessa ämnen med e-handel och webbutveckling att göra?

Erik-Häggqvist-Grundare-Solvd-Ehandelsbyrå-och-webbutveckling_1

Kul att du är intresserad av vår historia!
Jag heter Erik Häggqvist och är grundare av Solvd. En aktiv datornörd som tillbringat största delen av livet i datorstolen som många andra. Förr var det mest datorspel som gällde men nu är det mycket schack och armbrytning – den lilla tid som finns över när man inte jobbar.

IT-säkerhetstjänsten Swax

När man var ung var det häftigaste som fanns att hacka datorer. I början var det mycket enkla script som automatiskt förevigade ett in-och-utdragande av CD-läsaren, men vid internets tid gick jag snabbt över till att hacka hemsidor och ändra åldersgränser på närliggande krogar.

Efter att jag spenderat några år på sådana aktiviteter blev det rätt uppenbart att för att vara bäst på att hacka saker, va man tvungen att va bäst på att bygga saker. Då introducerades webbutvecklingen.

På den tiden var man tvungen att skriva det mesta av koden själv, medan man nuförtiden inte behöver återuppfinna hjulet varje gång utan kan pussla ihop ganska mycket.

Efter att ha gått IT-teknik i tre år på gymnasiet där mesta tiden lades på att spela spel och programmera blev det dags för fyra år på högskolan för systemutveckling.

På IT-säkerhets kurserna insåg vi snabbt att ingen visste vad de pratade om. Vi började skapa en tjänst som fick namnet Swax där lärare enkelt kunde registrera både sig själv och sin klass. Syftet var att varje registrerad användare fick flera kategorier av IT-säkerhets funktioner att hacka.
För varje lyckat hack fick de poäng, och uppgiften grönmarkerades så läraren enkelt såg hur långt varje elev hade kommit.

Hela projektet hann tyvärr rinna ut i sanden innan vi startade vår egna SWX101 IT-säkerhetskurs på högskolan.

Diabetestjänsten Skynda

År 2009 var det tydligen dags att drabbas av diabetes. Vilket gjorde det viktigt att hålla stenkoll på blodsockret. Får man för lågt blodsocker så svimmar man och om det är riktigt lågt hamnar man i insulinkoma. Har man för högt blodsocker sliter det på alla organ i kroppen. Det finns väldigt många diabetiker i världen och diabetesutrustning är oftast väldigt många olika komponenter. Det är ofta vi glömmer plånboken eller mobilen, tänk då hur ofta man som diabetiker glömmer en av sina fem olika delar till sin sockermätare. I diabetesgrupper på Facebook skrevs det aktivt om någon i närheten av (valfri stad) hade en blodsocker mätare att dela med sig av då deras egen hade gått sönder eller tappats bort.

Jag själv fick en väldigt panik om jag hade slut på teststickor eller ingen fungerande blodsockermätare så jag insåg att detta problem måste kunna lösas på ett bättre sätt.

Det var då jag skapade tjänsten Skynda. Det var en app man enkelt kunde registrera sig på och söka på postnumret på den plats man befann sig på när ens blodsockermätare slutat fungera.
Då dök namn och nummer upp på alla de personer som befann sig i närheten och hade definierat att de hade just den diabetesutrustningen i reserv att dela med sig av.

Projektet blev väldigt känt i diabeteskretsar och fick flera tusen användare på kort tid. Skynda syntes i många tidningar och fick mycket PR och det fungerade bra att jobba med det projektet när man fortfarande var student. Tjänsten va igång väldigt länge och fick många fina recensioner från folk som varit på semester när blodsockermätaren slutat fungera men som slapp åka hem och hämta ny utrustning tack vare tjänsten.

Eftersom tjänsten var i stort sett ideéll var man tvungen att hitta andra inkomstströmmar. Så via tjänsten blev jag kontaktad av en e-handel för diabetestillbehör. De behövde en programmerare och någon som kunde webbutveckling så jag gjorde lite projekt åt dem. Sedan blev det en heltidsanställning där och sedan delägarskap. Det drev vi i några år tills det var dags att hitta nya saker att göra. Vi hade länge kämpat som småföretagare och jag hade styrt alla delar som hörde ihop med e-handeln. Tekniken, plattformen WooCommerce, integrationerna till tredjeparter som betalningsalternativen och checkouts, ekonomisystemen, lagerhantering, sälj och marknadsföring. Vi hade gått i många fällor under åren och vi kunde tipsa många om vad man borde göra och inte.

Många behöver hjälpen, speciellt när man är småföretagare som är själv eller har några anställda.
Därför startades Solvd.

Nu satsar vi helhjärtat på att vara en stabil och långsiktig partner som alltid finns här för att utveckla och ge stöd till dig på dig e-handels-resa.

 

– Erik Häggqvist

Grundare av Solvd E-handelsbyrå