En fullständig guide till WooCommerce

Funderar du på att starta ett företag inom e-handel? Genom att välja WooCommerce via WordPress som plattform ger du dig själv bra förutsättningar för att lyckas. Den här guiden kommer att svara på frågan “Vad är WooCommerce?” och visa dig hur du kommer igång med WooCommerce via WordPress på nolltid.

WooCommerce hjälper dig att sälja produkter och tjänster från din WordPress-sida. Det är ett gratis WordPress-plugin (ett hjälpprogram) där du har möjlighet att köpa till ytterligare funktioner. Pluginet är tillverkat av Autmatic som är en del av WordPress, så du kan känna dig helt trygg med att det är ordentligt byggt och säkert att använda.

Vad är WooCommerce? Vad ska jag ha det till?

WooCommerce är till för dig som vill sälja produkter eller tjänster på nätet. Mer specifikt gör det att du kan göra dessa saker på ett ekonomiskt överkomligt sätt som dessutom är så enkelt att det är tillgängligt för alla. Du kan sälja digitala och fysiska produkter, hålla koll på din lagerhållning, ta betalt på ett tryggt och säkert sätt samt sköta skatter och andra avgifter helt automatiskt.

Du har 100% koll på alla dina siffror hela tiden och du kommer enkelt åt allt via din mobiltelefon. Potentialen för tillväxt är obegränsad.

WooCommerce är tveklöst det mest populära tillvalsprogrammet till WordPress när det kommer till e-handel. Det är faktiskt det mest populära programmet för e-handel över hela världen. Hela 42% av alla e-handelssiter använder WooCommerce. [1]

Innan vi djupdyker i det här tilläggets fantastiska funktioner, så bör vi titta på varför WooCommerce är det bästa alternativet när du vill sälja produkter eller tjänster online.

Varför ska jag använda WooCommerce?

Nu vet du vad WooCommerce är. Nu återstår frågan ”Varför ska jag använda WooCommerce?”. WooCommerce har funnits sedan 2011 och har ett starkt utvecklingsteam bakom sig. Styrkta av detta och det faktum att programmet stadigt växer i popularitet gör att WooCommerce ständigt utvecklas och blir bättre, och ännu mer populärt.

Precis som WordPress är WooCommerce gratis och ”Open source”. Det betyder att vem som helst kan ladda ner programmet, använda det och modifiera det helt utan kostnad.

Det finns en myriad av sätt att expandera programmet. Man kan välja att lägga till mängder av olika funktioner. Trots att programmet är så kraftfullt och varierat är det väldigt användarvänligt och enkelt att använda även för en nybörjare. Med WooCommerce kan vem som helst starta en e-handelssida i WordPress. Du behöver inte kunna programmera överhuvudtaget.

Jag ska snart visa hur du går till väga men först vill jag berätta om några av de bästa bitarna i WooCommerce lite mer i detalj.

Lätt att installera och komma igång

Att installera WooCommerce är lika enkelt som att installera vilken annan plugin som helst i WordPress. Den ligger gratis i pluginlistan i WordPress som du kommer åt om du loggar in på din webplats administratörskonto.

När du väl installerat WooCommerce är uppstartsprocessen otroligt enkel. En Setup Wizard tar dig igenom uppstarten steg för steg. Det tar bara några minuter att få ordning på de viktigaste bitarna så som betalningslösningar och frakt.

 Unika funktioner direkt från start

WooCommerce kommer med ett otroligt brett utbud av funktioner redan från start. Här följer ett litet utbud av dessa:

  • Lägg till obegränsat med produkter och bilder.
  • Sälj vilken produkt du vill, fysik, digital eller till och med återförsäljning.
  • Lägg till underkategorier till dina produkter så som färg eller storlek så att de blir lättare att hitta.
  • Visa omdömen och /eller betyg på produktsidan.
  • Gör din sida personlig med språkval, valuta och enheter på mått.
  • Produktsortering som låter dina kunder filtrera produkterna efter popularitet, pris eller nyheter.
  • Geo-location tar automatiskt reda på kundernas adress vilket förenklar frakten.
  • Ett brett utbud av betalningslösningar så som till exempel Internetbank, PayPal, faktura eller kreditkort.
  • Välj olika fraktlösningar och ställ in fraktkostnad automatiskt med hjälp av Geo-location.
  • Ställ in om du vill ha kundkonton eller om det ska finnas möjlighet till gästbetalning utan inlogg.

Ser du inte alla finesser du behöver? Det är inget problem. WooCommerce kommer fullspäckat med programfunktioner men det finns också mängder av möjligheter att utveckla vidare din butik.

WooCommerce är otroligt flexibelt

Ibland kan ett tilläggsprogram vara enkelt att använda men begränsat i sin funktion. Det motsatta gäller för WooCommerce. Det finns en myriad av sätt att bygga ut programmet med olika tilläggsfunktioner, teman eller varför inte skriva om koden själv?  Ja du läste rätt. Det är både gratis PLUS att de har lämnat ut rättigheten att skriva om programkoden. De ger dig tillstånd att ta deras program och göra om de helt efter eget tycke!

Det betyder att du kan få en e-handelssida som ser ut och uppför sig exakt så som du önskar.

 

Som du kan se har WooCommerce allt man kan önska sig av en e-handels programvara. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller en van WordPress användare, WooCommerce är perfekt för alla former av e-handel. Vare sig du tänker starta från början eller använda dig av en befintlig WordPress sida så borde WooCommerce vara det självklara valet.

Nu har vi klarat av vad och varför. Nu är det dags för mig att visa dig hur du startar din egen e-handelssida i WooCommerce.

Kom igång med WordPress och WooCommerce

Som jag nämnt tidigare gör WooCommerce det otroligt enkelt att starta en webbutik. Men det fungerar inte helt ensamt. Du behöver fyra saker innan du kan komma igång

  1. En server där din hemsida ska ligga och ett domännamn
  2. En WordPress hemsida
  3. WooCommerce plugin till din hemsida
  4. Ett WooCommerce kompatibelt tema för din hemsida

 

Nu tar vi och går igenom hur du fixar var och en av dessa punkter.

1) Fixa en server och ett domännamn

För att få igång din WordPress webbsida behöver du välja en server och ett domännamn. Servern är som ett hotell där din webbsida får bo och där du lagrar all data som får din hemsida att fungera. Domännamnet är det unika namnet du har valt åt din sida och det namna som alla använder för att hitta till din sida. 

För enkelhetens skull kan du köpa både domännamn och serverutrymme från samma leverantör. Då kan du vara “up and running” på bara några minuter. Det finns mängder av bra serverleverantörer på marknaden men för den mindre butiken rekommenderar vi  oderland. De levererar bra service till ett överkomligt pris. Vi är återförsäljare av Oderland, och för 150 kronor tar vi hand om de tekniska detaljerna och hjälper dig att snabbt få upp din hemsida.

Det är många som undrar om det spelar någon roll vart man har köpt sin domän. Det gör det egentligen inte så länge det är från en seriös aktör. Vad som spelar mer roll är vart man har sitt webbhotell.

2) Installera WordPress

Att installera WordPress är hur enkelt som helst. Programmet har en berömd ”5 minuters installation” men i själva verket går det fortare än så.

När man har köpt sitt webbhotell så måste man ladda upp sina filer till servern. Gå till sidan för att ladda ned wordpress och klicka på download. Sen går du tillbaka till ditt webbhotell. Här har du 2 valmöjligheter. Ladda upp filerna via den interna filhanteraren som finns inne i C-panel, eller skapa ett FTP-konto och ladda upp filerna via valfri FTP-klient.

När du laddat upp filerna så kan du via webbläsaren gå till ditt domän-namn för att sedan följa installationsguiden. När installationen är klar så logga in på admin-panelen för att installera WooCommerce! 

3) Installera WooCommerce som pluginprogram

När du väl har din WordPress sida är det ännu enklare att installera WooCommerce. Du kan installera WooCommerce direkt från din WordPress sida precis som vilket WordPress pluginprogram som helst.

För att lägga till WooCommerce till din hemsida gå bara till ”Plugins- Add New” och leta reda på WooCommerce. När du har hittat det klickar du på ”Installera nu” och sedan ”Aktivera”. Du kommer nu att omedelbart flyttas till WooCommerce ”Setup Wizard”.

Denna setup kommer att guida dig genom några av WooCommerce viktigaste funktioner. Du bör gå igenom alla dessa frågor direkt och fylla i alla detaljer som är viktiga för just din affär. Om du är osäker på vilka betalmetoder du vill använda dig av kan det vänta till senare. Jag kommer att gå igenom betalningslösningar mer i detalj lite längre ner.

När du är klar med installationen går du tillbaka till din WordPress sida. Där kommer du att se att pluginprogrammet har lagt till flera nya valmöjligheter och flera nya menyer till din sida. Nu är du klar med det första steget.  Vi återkommer längre ner till dessa menyer för först ska du bestämma tema för din websida.

4) Skaffa ett WooCommerce kompatibelt WordPress tema (layout).

Nästa steg är att välja och installera ett WooCommerce-tema, som bestämmer hur din webbsida kommer att se ut. Temat är alltså din hemsidas layout. Det är här du bestämmer vad dina kunder kommer att få se när de kommer till din webbsida så det här är viktigt. Det är ju trots allt de som kommer att handla av dig!

Du behöver ett WooCommerce-tema som låter dig ha olika sidor i din butik som visar alla dina produkter och undersidor som visar enskilda produkter. Du behöver också en layout som har en kassafunktion och en medlemssidafunktion.

När du väljer en layout se till att du kolla in alla olika layouter som finns att välja på. En del säger att de har alla delar du behöver men har kanske en helt kass kassasida eller en ”Mina sidor”-sida som är helt värdelös. Även om själva butiksdelen ser bra ut måste du kolla in de andra delarna också. Det är viktigt att alla delar av din webbutik ser proffsiga ut så att det blir ett proffsigt helhetsintryck. Annars ser du inte trovärdig ut och det kan kosta dig kunder.

Tänk också på att alla inte ser din webbplats på en dator. En del hittar den på sin telefon eller sin surfplatta. Se därför till att du väljer en layout som stödjer många olika plattformar. Det är viktigt att din sida fungerar lika bra oavsett från vilken plattform den öppnas.

Här är ett par kvalitetsproducenter för WooCommerce-kompatibla WordPress-teman:

Storefront by WooCommerce
Flatsome
Divi

Att installera en WordPress WooCommerce layout är väldigt enkelt. Jag kommer nu att ge dig en snabb genomgång om hur du går till väga. Först köper du det tema som du har valt. Spara temat på din dator. Gå sedan till menyraden högst upp på skärmen och leta reda på ”Apperance”. Gå vidare till ”Themes” och klicka på ”Add New” och till sist ”Upload Theme”.

Välj sedan ”Choose file” och välj den nedladdade filen på din dator. Tryck på ”Open” och ”Install now”. Nu installeras din layout (ditt tema) på din hemsida. När installationen är klar trycker du på ”Activate”. Nu är du helt klar. Svårare än så var det inte. Nu kan du titta på instruktionsvideon som förklarar hur just det tema du har valt fungerar. Du får också tips på hur du kan göra fler inställningar för att passa just dig och dina behov.

 

Nu kan vi börja gå igenom mer detaljerat vad du kan använda WooCommerce till.

 

Använda WooCommerce

De viktigaste inställningarna I WooCommerce är redan klara från när Setup Wizard installerade programmet.  Nu kommer jag att gå igenom några fler saker du behöver för att komma igång med din butik. Om du behöver mer instruktioner så har WooCommerce flera bra instruktionsvideos som går igenom alla funktioner på djupet.

Att lägga till produkter

Om du ska sälja varor eller tjänster behöver du lägg till dessa på din hemsida. Gå till ”Products” i menyraden och fortsätt till ”Add New”. Då blir då omdirigerad till en produktsida. Där kan du fylla i all information om din produkt som produktnamn, märke, storlek, färg och pris. Du kan även lägga till bilder. Om det är första gången du lägger till en produkt kommer WooCommerce att ge dig hjälpfulla förklaringar till varje ruta.

Så fort du fyllt i alla uppgifter trycker du på ”Publish” och vips så har du din första produkt tillgänglig på din hemsida.

Betalningsmetoder

Såvida du inte tänker ge bort dina produkter gratis så behöver du lägga till en eller flera betalningsmetoder. WooCommerce har ett flertal betalningsmetoder förprogrammerade som tillexempel PayPal eller Stripe. Både PayPal och Stripe gör det möjligt för dina kunder att betala med kontokort. Du kan hitta båda programmen genom att gå till ”Pugins” i menyraden och välja ”Add New”. Välj sedan den betalningslösning du vill erbjuda dina kunder.  WooCommerce tar inte ut någon avgift för att du använder programmen men PayPal och Stripe tar båda ut en avgift om 2,9% på alla köp.  Nu när du valt vilken betalmetod du vill erbjuda dina kunder är det dags att koppla ihop den betalmetoden med din kundkorg.

För att koppla kundkorgen till betalmetoden går du till ”Settings” i menyraden och fortsätter därifrån till ”Checkout”. Bocka sedan i den betalningslösning som du önskar. Sedan är det bara att följa instruktionerna på skärmen så kopplas din betalningslösning till din kundkorg. Nu när det är klart är du redo att kunna ta betalt av dina kunder.

 

Tillägg till WooCommerce/Wordpress

WooCommerce är otroligt användbart och kraftfullt redan från början. I bland kan det dock dyka upp behov av mer komplicerade funktioner till din webbplats. I så fall kan du välja ett av alla plugins som erbjuds via WordPress som är gjorda för WooCommerce. Några är helt gratis och andra kostar en liten slant.

Det finns massor av finesser att lägga till. Fler betalningsmetoder, lagerhållning, bokföring och mer avancerade fraktalternativ. Du behöver inte ett enda tillägg för att komma igång med WooCommerce men de kan vara bra att ha längre fram vart efter ditt företag utvecklas.

Börja sälja med WooCommerce redan idag

Du har nu fått se exakt hur enkelt och prisvärt (gratis) det är att börja sälja saker på nätet med WooCommerce. Du kan även svara på frågan “Vad är WooCommerce?”

Här följer en kort men viktig återblick från vår woocommerceguide:

  1. En server där din hemsida ska ligga och ett domännamn
  2. En WordPress hemsida
  3. WooCommerce plugin till din hemsida
  4. Ett WooCommerce kompatibelt temapaket för din hemsida

Källa:

1. BuiltWith – Klicka på “the entire internet”